Няма добавени продукти в любими

x

Няма добавени продукти в количката

x

Видове котешки тоалетни - каква да изберем?

2021-07-09

В предишната статия се спряхме най-общо на различните видове тоалетни, но изборът все още стои пред нас. На каква котешка тоалетна да се спра?
Нека сега разгледаме по-внимателно всеки вид и да извлечем както най-големите плюсове за вас и за вашата котка, така и минусите.

Силиконова котешка тоалетна
Тези тоалетни са под формата на малки кристалчета, понякога биват и ароматизирани, но дори без добавени аромати. Силиконовите топченца са подобни на тези, които се слагат в малките пакетчета, за да абсорбират миризмата от обувките, успяват да абсорбират добре неприятните миризми след посещението на котката в тоалетната. Плюс е и това, че след употреба могат да се изхвърлят в тоалетната.

Техен минус е малко по-високата цена, както и това, че не са особено икономични, а някои видове, изхвърлени в почвата, се разграждат с години.
Силиконът от своя страна отделя фин прах, който може да предизвика раздразнение на бронхите, а при по-продължително вдишване може да доведе до нарушения на функцията на белите дробове.
Ако не се почиства често, урината се утаява на дъното и миризмата съответно се усилва след няколко дни.

Бентонитова тоалетна за котки
Бентонитовата котешка тоалетна не е биоразградима, но заради състава си се доближава до пясъка и е по-природосъобразно решение от силиконовата котешка тоалетна например. Нейно предимство е, че с досега си до котешката урина, тя образува хомогенна топка, която може да бъде изхвърлена веднага и по този начин за по-дълго да се избегне неприятната миризма.
Минус на този вид котешка тоалетна е, че частичките лесно биват разнасяни из дома, това е така, защото фините гранули, от които е направена, лесно се разпрашват и полепват по лапите на котаните.

Натурална котешка тоалетна
Стигаме до натуралния избор за хората, които са по-големи привърженици на опазването на природата. Те са биоразградими и на растителна основа.
Двата основни вида натурални котешки тоалетни са царевична и соева.
Поради състава си, те са безвредни, ако например при отглеждането на малко коте, то реши да си хапне от гранулите.

Натурална царевична котешка тоалетна
Нейният най-голям плюс, както уточнихме, е че е изцяло природосъобразна, както и безвредна за вас и за вашия домашен любимец.

Като минус обаче може да се отбележи, че се изисква по-честа смяна от останалите видове и по тази причина не можем да я причислим към графа икономична. Също и че частичките отново като при тази от бентонит, се разнасят лесно извън  тоалетната.

Натурална соева котешка тоалетна
Тя е най-новият вид, излязъл на пазара, но това не пречи на соевата котешка тоалетна да се наложи бързо. Това се дължи на факта, че разполага с редица предимства.
Първото си остава природосъобразният характер на този вид котешка тоалетна. Като предимство може да се отбележи и че подобно на силиконовата, тя също може да се изхвърля директно в тоалетната, без риск от запушване. Да, човешката тоалетна.
Това улеснява значително процеса по почистване.
Предлагат се и в ароматизиран вариант, но дори и без добавени аромати, се справят добре с миризмите.
Минусите? Може би има, но още не сме ги открили.